Directeur Conservatorium Maastricht

Op 1 augustus 1979 wordt Hans Besselink benoemd tot directeur van het Conservatorium voor Muziek en Toneelacademie in Maastricht. Deze functie zou hij tien jaar bekleden.

Uit die tijd dateren een aantal brieven aan Hans Besselink waarvan hieronder twee citaten uit twee brieven:

In een brief uit 1980 schrijft Nederlands violist Jo Juda (Amsterdam, 7 september 1909 ‐ Laren, 20 januari 1985): "Nog steeds wil ik je bedanken voor de toestemming die je me gaf om ook na mijn officieel ontslag nog op het conservatorium enkele particuliere leerlingen les te geven. Ik heb dit echt heel erg gewaardeerd, want het Maastrichts conservatorium, de prachtige stad en de gemoedelijke bevolking lagen me dicht aan het hart. Dit merk ik des te meer nu ik er niet meer kom."

In een brief gedateerd 17 december 1987 complimenteert componist, organist en dirigent Albert de Klerk (Haarlem, 4 oktober 1917 ‐ Amsterdam, 2 december 1998) hem met het niveau van de leerlingen aan het conservatorium in Maastricht:

"Thuisgekomen van mijn bezoek aan Maastricht, ter gelegenheid van het Edmond Hustinx-concours, is het mij een behoefte u geluk te wensen met het schitterende niveau waarop de afgestudeerde studenten van Uw Conservatorium zich nu reeds bevinden aan het begin van hun carrière. Naar mijn indruk worden de begaafde leerlingen zowel technisch als artistiek bijzonder goed begeleid, en u kan daar alleen maar heel gelukkig mee zijn. Het was voor mij een bijzondere belevenis, nu reeds zulke rijpe muzikale prestaties te beluisteren."

Op 18 april 2012 bestond het Conservatorium Maastricht 50 jaar. Bij de viering van dit jubileum was Hans Besselink één van de sprekers en zei het volgende:

"In de periode dat ik werkzaam ben geweest als leraar, adjunct-directeur en tenslotte als directeur kwam er langzaamaan een doorbraak van ‘beschermd’ musiceren [binnen het instituut] naar ‘je laten horen’ en podiumervaring opdoen waar dat wenselijk en mogelijk was. De deuren gingen open: de lunchpauzeconcerten werden geactiveerd en de samenwerking met het LSO uitgebreid voor het orkest en de zang/opera. De conservatorium-harmonie kwam onder zeer deskundige leiding tot hoge prestatie en werd zelfs uitgenodigd voor een ere-concert op het WMC te Kerkrade. Het conservatoriumkoor kreeg de gelegenheid om zich te presenteren. Samenwerking met andere instituten kwam ook van de grond met name met HBOJ en conservatorium met de vooropleiding met de middelbare scholen. En zoals Antoine Bodar het zegt: ‘Laat de tijd de tijdelijkheid en de MUZIEK de eeuwigheid’."

Afbeelding niet gevonden